22 Aug

Nattsegling till Helgoland

Hello blog-lovers. Vi har sökt med ljus och lykta efter ett oskyddat wi-fi i dagar och äntligen hittade vi ett. I Helgoland, Tyskland.

Vi seglade hit från Hvide Sande i Danmark igår, en seglats på nästan 120 sjömil och som tog 24 timmar. Vi hade perfekt bidevind hela kvällen och natten och seglade i 6-7 knop. Det enda dramatiska partiet var genom Horns rev utanför Esbjerg i Danmark där vi skulle passera mellan en stor marin vindkraftpark på 80 snurror och det ökända grundet Ulven. Med god kurs såg vi det röda ljusen från vindsnurrorna komma närmre och vi kände att vi hade koll på läget. Men då slog vinden om och vi hamnade i en strömfåra som drog iväg oss i tre knop åt fel håll. Vi provade att vända några gånger med seglen för att kryssa oss fria men vi fick ingen rätsida på det. Det var nattsvart, vi var trötta och vindkraftverkens röda ljus närmade sig skrämmande fort. Nuff said, nu var det dags att reva seglen och testa vad den nya propellern från Struer gick för. Vi svängde om båten och följde med strömmen förbi vindkraftparken, två sjömil senare kunde vi sätta segel igen och fortsätta i snabb takt mot Helgoland. Skönt att äntligen ha en fullt fungerande motor.

Så nu är vi här i de tyska semesterfirarnas tax-free paradis, Helgoland. Det är en klippig ö mitt ute i Nordhavet som en gång hade en signifikant militär närvaro. Nu finns här matjes filet im brot, kolonilotter, familjen Rickmers affärsimperium, elbilar, färjeturism och såklart, en tax-free butik per capita som alla erbjuder samma sortiment av sprit, tobak och parfymer. Vi har fått hjälp av våra nyfunna tyska vegaseglande vänner, Leif och Svantje från Hallig Hooge att plocka russinen ur denna kaka. Det har blivit bunkring på ölgrossisten Manfred Engels och marina inköp på Jörn Rickmers seglarbutik.

Det är skönt att ha fått lite fart på seglingen och det gynnsamma vädret (peppar peppar ta i trä) gör att vi hoppas kunna klara av Nordsjön ganska fort. Efter den här posten ska vi detaljstudera väderprognoser, sjökort och gästhamnar för att se om vi kan segla till Holland imorgon. Vi hoppas hitta ett wi-fi snart igen och ska se till att ladda upp lite bilder då!

12 reaktion på “Nattsegling till Helgoland

  1. Way to go Odessa!
    Om ni nån gång känner att det är tuffa tag där ute så skall ni veta att det är inget mot att sitta här och vänta på nästa rapport.
    Håll seglen uppe!
    Bengt

    • Thanks Basia! Your fingers seem to be working, we thought we had to lay still here in Vlieland today but now winds are ok again and it looks like we can continue to Texel.
      /L

  2. Hej killar.
    Ska idag demonstrera för nedläggning av vindkraft då jag med er blogg fått bekräftat att den är farlig. Ska försöka få till en snabb skrotning av den men kan inte garantera att jag tillräckligt snabbt lyckas få bort de vindkraftsnurror som möjligen kan ligga i er färdväg. Därför är det skönt att höra att motorn tillsammans med den nya propellern gör sitt arbete när det behövs.
    Det är verkligen kul att få följa er resa.

    Benny

    • Skönt att nån tar detta hot på allvar. Det är en riktig epidemi som håller på att spridas längs våra kustband.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>