8 Sep

Nordsjöpotpurri

Potpurri är ett kul ord. Nordsjön är inte alltid lika rolig. Här kommer iaf våra bilder och korta beskrivningar av de platser vi besökte.

Thyborön: Portalen mellan Limfjorden och Nordsjön. Stor hamn full med rostiga fisketrålare och en liten lystjaktshavn längst in. Äntligen börjar vi se lite andra långfärdsbåtar och inte bara välbeställda seniorer i skinande Beneteaus. På kajen satt turisterna och åt Stjerneskud (Panerad spätta, räkor, pommes, remoulad). Höjdpunkten här var att vi träffade vegaseglarna Leif och Swantje från Tyskland som vi slog följe med mot Helgoland.

Hvide Sande: Liten, ocharmig industrifiskehamn som agerade mellanstopp på väg mot Helgoland. På den lilla fritidsbåtsbryggan fanns plats för fyra båtar, tre var Albin Vegor! På kvällen knytkalas med Leif och Swantje, vi bidrog med makrill.

Helgoland: Har vi skrivit om tidigare, sista stoppet innan Holland. Härifrån nattseglade vi till Vlieland.

Vlieland: Anlöpte i hårt väder mitt i natten, inloppet är extremt smalt och vi lyckades precis kränga oss in. Annars mycket trevlig hamn med hipster-ecologic-deli-livsbutik och mysig by med gågata. Väntade ut det hårda vädret i två dagar och fortsatte mot Texel.

Texel: fin platt ö med cykelbana runt hela ön. Alla cyklar. Vi har inga cyklar och hänger i hamnen. Kortade ner stormfocken hos segelmakaren och fick den äntligen klar för användning. Umgicks med ett tyskt pilotpar som då och då var tvugna att cykla bort till flygplatsen och skydive:a lite.

Scheveningen: Schtekig marina fullproppad med Beneteaus. Vi sov här fem timmar, skippade hamnavgiften och drog vidare (se “Slit på Nordsjön”).

Rompot marina, Zeeland: Tyska barnfamiljernas lilla semesterpärla. Resort med supermarket (50% leksaker/godis, 50% flintastek), maskot, umpa-pumpa musik, osv. Vi var tvugna att vänta ut en kuling här innan vi kunde fortsätta.

…och nu är vi i Frankrike! Det är varmt och skönt, billigt vin och det känns äntligen som vi är utomlands. Igår kväll visade det sig att den lilla bryggan vi lagt oss vid (alla “riktiga” platser var fulla) var backstage på en rockfestival som startade igår här i Fécamp. Enda sättet att låta oss passera från och till båten utan krångel var att ge oss gratis backstage-pass, kändes helt ok för oss :)

Vi har äntligen träffat lite mer seglare i vår egen ålder. I Calais träffade vi Norska Ronny som tillsammans med sin flickvän seglar Frankrike tur och retur. Festbildskameran är trasig just nu, hoppas kunna lägga upp bilder på detta senare. I Dunkirque träffade vi isländska Oli och Hötti (extremt improviserad stavning) från vegan Villa som också är på väg mot Karibien. Dom är i england nu fixar prylar till båten, vi hoppas kunna möta dom i Brest i början på nästa vecka och kanske slå följe över Biscaya. Nu ligger ett högtryck parkerat över bukten och det är bra väder. Håll tummarna för nästa vecka.

19 reaktion på “Nordsjöpotpurri

  1. Tack för härliga bilder och berättelser! Kul att ni träffat andra entusiaster längst vägen. Håller tummarna för att högtrycket över bukten håller i sig.
    Safe journey! Kramar från mamma Karin

  2. Kul med denna uppdatering och alla bilder, tack. Fint att se Odessa utifrån också. Vilken snygg propeller!
    Smakade ni någonsin på “Borrelballen”? Verkar bättre än “Gehaktballen”…
    Det blir fö svårt att handskas med tangentbordet när man ska hålla tummarna hela nästa vecka, men det får gå. Kram till er båda från pappa/Olek

  3. Härliga bilder killar. Känns lite osäkert dock att inte ha full koll på stavningen på Islänningarnas namn. Vi kommer just från Johans 60 års kalas och alla “kusinerna” och Johan och Pling hälsar så gott.
    Ni ser ut till att ha rätt roligt och det är inte så lite avundsjuk jag blir när jag läser er blogg och ser era bilder. Tack för härliga rapporter hälsar Bengt

  4. Gott att höra ifrån er boys! Kul att ni äntligen kommer till ett mer njutbart avsnitt av resan! Instämmer med övan/ nedanstående talarna. Ett visst mått av avund träder in när man ser detta! Jag ser fram emot att möta upp någonstans på resans gång och önskar er “God speed, good speed” till er nästa etapp!

    Ta hand om er nu!

    David

  5. Kul att få höra mer och se lite fler bilder på er! Var ute och svirade igår och på häktet såg vi en kille som var så himla lik dig, Lukas!! Försökte ta bildbevis men det gick inte så bra… Fast nu när jag ser bilderna får jag väl säga att han var mer av en “Stockholms-Lukas” … Anywho, you were missed!!! Massa kramar till er båda xxx

  6. Good to hear from you guys! Började nästan bli orolig….
    Härliga bilder, ser ut som ni har tur med fiskandet, vilket leder till extra god mat… skönt!

    Keep up the good work!

    • Det går ingen nöd på oss, i förrgår lagade jag kanske den bästa bouf bourginonen någonsin. Oxsvans från slaktaren i Lezadieux, galet billigt rödvin. Dagen innan seglade vi iofs 15 timmar och åt kokta ägg och kex så det blir lite olika… /L

  7. När jag studerade bilderna noga, såg jag plötsligt att min gamla skärbräda blivit en fiskbräda! Kul att den fick följa med!
    Smakliga måltider!
    Kramar

  8. Vad säger du om att vi köper oss en sån där liten mysig stuga i Rompot när du segla färdigt Lulle?

  9. Ni ser ut att ha det sjukt bra förresten. Önskar er all lycka i det fortsatta seglandet. Det ni gör är obeskrivligt fett

  10. Vad spännande att läsa om er seglats, och vilka fina bilder. Christopher, du ser ut som en äkta äventyrare. Lycka till!

    • Kul att du följer oss Eva! Äventyrare..? Nja det är nog mer lyxen av att slippa vara fåfäng som spelar in hahaha
      Fler uppdateringar följer inom kort!

      Hälsn. Christopher

  11. Hej Christoffer (och Lukas, vi har setts en gång när Christoffer fick en krok i benet!)
    Kul att se att ni kom iväg på er “drömresa” och det ser verkligen härligt ut på era bilder. Hoppas ni får fortsatt bra väder och skön seglats.
    Hälsningar från Svevägen

    • Tack för det Ulf! Hoppas allt är bra med dig och familjen. “Drömresan” innebär mycket slit men bara roligt slit. Hoppas vi får njuta av lite mer sköna seglatser framöver.

      Hälsn. Christopher

  12. Tjena! Ligger bakis i Seoul och läser/kollar bilder. Jäkla äventyr ni är på! Ser framemot första goodiebagen i karibien – rom, lime och, eh, lite röka.

    Hade jag inte varit här i Korea hade jag varit avis. Men åker hem om några dagar bara. Först ett besök i dmz mot Nordkorea. Får skärpa till mig rejält då, annars får UD ännu mer att göra.

    Kolla in Psy på youtube! Det är det hetaste i Korea nu. Hans Gangnam style går för fullt. Var på klubb igår och det blev galet när den kom igång. Rätt rutten låt men den sätter sig. Haha. Idag tokbakis, måste varit soju:n jag drack till middagen. Typ som sake.

    Laga partykameran snart! Vill inte gå miste om nåt!

  13. Ååh så fint ni verkar ha det, underbara bilder, havet, solen, ölet, fisket, all that omega-3 ni får i er, osv. Ska se till att titta in och läsa lite här från och med nu :) Här hemma kom precis första snön och det är ju alltid gött, för er att höra i alla fall.
    Kramar!

    • Vi ser till att balansera omega-3:n med den andra stora matgruppen ombord, bacon. Hoppas iaf Franca njuter av snön! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>