4 Okt

Biscaya del 2, La Rochelle – La Coruna

Plötsligt hände det – vi sa att vi skulle åka till La Coruna och vi kom dit! En distans som är mer än dubbelt så lång som någon tidigare. Lite stolta är vi allt.

Vädergurusarnas profetior stämde till största del men självklart fick vi vår beskärda del av missöden också. Första dagen har vi dåligt med vind i början och går för motor. Soligt och skönt iaf och med lite autopilot kan man fiska och annat kul. Autopiloten går då genast sönder. Suck. Lite senare är det dags att ladda iphonen (som används bl a för navigering), det visar sig att laddkontakten fått saltvatten på sig och korroderat sönder. Ja ja, vi ska ju ändå bara rakt fram och det finns knappast några grund på Biscaya. Med vår Garmin GPS modell äldre kan vi iaf se kurs och fart så det gick bra.

Senare på dagen kom molnen och med dom också äntligen vinden. Under natten gick det undan, vi seglade över 6 knop och den stora fullmånen lyste starkt hela natten. På morgonen knarrar det plötsligt till i en av trollingrullarna. Nånting har tagit på den stora bläckfisken som vi har släpat i ytan hela vägen! Det visar sig vara en bonito på 3,5 kg, riktigt fin tonfiskbesläktad fisk. Blev till en utmärkt lunch dagen efter då sjön hade lugnat sig. Kommande timmar fortsatte aktiviteten på fisket. Mitt under siestan bestämde sig två stora arga fiskar hugga på båda spöna samtidigt. Med enda vaken besättning blev det en tuff uppgift att segla den krängande båten i sex knop och samtidigt försöka kroka och stoppa dessa monster som drog ut lina i en rasande fart. Nyvaken Lukas i underställ hann ut i sittbrunn lagom för att se en fisk slita sig loss och den andra dra av 0.56 tjocka nylonlinan. Vi undrar fortfarande vad som satt på dom krokarna. Vi fångade iaf två till bonitos och sista dagen en skipjack tuna som i land blev till grymma stekar.

Bonito på 3,5 kg. Inte lätt att styra båt i 6+ knop, hålla upp fisk och se obesvärad ut...

Bonito på 3,5 kg. Inte lätt att styra båt i 6+ knop, hålla upp fisk och se obesvärad ut…

Den hårda sjön och sovpassen på två timmar åt gången gjorde oss riktigt trötta mot slutet av dygn två. Det var en kamp mot ögonlocken som bara kunde vinnas med en stor mängd choklad och snabbcappuccino.

När vinden sedan började dö ut under dygn tre var det därför ganska skönt att få sova lite och laga varm mat. Även fast vinden försvunnit hade vi långt från tråkigt, Biscaya bjöd på ett fantastiskt djurliv. En stor flock delfiner kom hoppandes mot båten och lite senare såg vi tre stora valar som kom upp och andades ett stenkast från båten. Till djurlivet hörde också dom konstiga små molluskerna med segel som var precis överallt (se bild i galleriet) och dom självlysande små prickarna som hoppade framför båten på natten. Ibland undrade man om det var på riktigt eller om sömnbristen började få övertaget.

Den spanska nordkusten var en tacksam syn och även en mäktig sådan. Sista sträckan in mot La Coruna sken solen och vi seglade i en skön bidevind förbi dom höga klipporna längs kusten. Marinan ligger mitt i stan kostar hälften av vad dom tidigare har gjort, känns hoppfullt inför resten av resan. Här har vi nu varit i två dygn och fått uppleva en mysig storstad som ligger ute på en land tunga i vattnet. Fin strandpromenad längs kusten och inne bland dom små gatorna är det fullt med bra tapasbarer.

Vi ser fram emot mer Spanien, idag vidare mot Muxia.

.

12 reaktion på “Biscaya del 2, La Rochelle – La Coruna

  1. Först och främst, imponerande skägg! Tänkte mest på Crille, Lukas, du får smygraka dansken under en nattsegling när han sover och ni fått ordning på autopiloten så du går om. Jag ser ju också vem det är som tillagat fisken, kör ni Lukas lagar Crille diskar?

    Själv sitter jag nu på nattåget till reading, snart passerar vi slough, en liten håla där de spelade in the office, bara en sån sak!

    Grymt bra seglat! Ser fram emot att få träffa er så fort jag vet vart ni håller hus. Kan plocka med mig en stock snus.

    Simma lugnt!

    • Tjena Martin, Lukas här. Känns bra att vara i ett land nu som uppskattar ett bra skägg (även om Crille ligger i ledning), fransmännen undrade bara varför vi ville se gamla ut. Arbetsfördelningen i köket växlar även om jag gärna ger mig på tonfiskarna. Slough måste varit fantastiskt att se :) Ta gärna med lite saltlakrids till mig också när vi ses!

  2. För info, snart passerar nattåget slough igen, men för att va extra tydlig, det är inget ställe man går av på, ungefär som Malmö.

    Massa lakrits? Och turkisk peppar? Gurka, finns det där nere?

    Har semester kvar, siktar ni fortfarande på Kanarieöarna? I så fall flyger jag ner!

    • Slough är ju alltid med på Road Wars (brittiska “Cops”..du vet) och det är alltid där det värsta buset är.
      Jodå, gurka finns det massor av men gärna lakrits som sagt!

      Kanarieöarna är fortfarande målet och det bör vi kunna nå inom ca 6 veckor eller nåt sånt. Vi kan väl planera in någon tid plats snart. Vi ska bara ta oss ner till Marocko så blir det enklare att beräkna ankomsten till kanarieholmarna.

      Hörs snart igen!

  3. Det gar inte att fa bort leendet pa mina lapparna som sprider sig over hela mitt ansikte nar jag laser om era dagar pa Odessa. Missoden asido sa kanns det som att ni har fullt koll pa laget och inte glommer bort att njuta av bade upplevelsen och utsikten. Det ar svart inte bli avundsjuk pa er! Jag har inte lyckats skaffa internet till varken lyan eller mobilen pa Irland men det kommer forhoppningsvis i veckan sa ni kan rakna med fler kommentarer fran min sida allt eftersom. Jag hoppas ni tar hand om varandra och att baten tar hand om er ocksa. Vi ses nagonstans i varlden nagon gang!
    Kramar, high fives och sjomansbrost till er bada!
    / Jacob

    • Kul att det blev Irland brorsan! Vi höres mer när du fått styr på saker och ting och när vi har mer stabila internetuppkopplingar..

      Ta hand om dig!

      /Christopher

  4. Herr Herron, du ser verkligen ut som en ”old school”- kapten nu, typ som Kapten Haddock i Tintin….eller ja egentligen så är du väl mer lik Tintin egentligen, men då Tintin saknar skägg så får du behålla Haddock liknelsen alternativt raka dig……okej okej, Haddock it is! ;-)

    Hur som helst, vilka underbara bilder ni har lagt upp, det ser ut som att äventyret verkligen bjuder på många upplevelser. Lite avis är jag allt men främst glad för er skull! Jag hoppas ni får en fortsatt trevlig segling söderut och ser fram emot alla uppdateringar och bilder.

    Ta hand om er!

    Måånga kramar
    Vicky

    Ps. Om ni tänker stanna till i Porto så har jag en vän som kan överlämna lite gott, så flagga så postar jag ett litet paket, fast utan rosa snöre.

    • Hahaha…mja..känner inte igen mig i någon av ovan nämnda figurer! Vi är i Porto nu och stannar ett par dagar och sen Lissabon. Bra ide med personlig postservice men vi har nog allt vi behöver än så länge!
      Hoppas allt är bra med dig och hälsa JC folket om du är hemma och hälsar på någon gång!

      /Kram C

  5. Tack Vänner!
    Jag måste instämma med Jakob vad det gäller leendet som hastigt infinner sig när man ser och läser detta! Crille, du vet ju att jag har legat på för att ni ska komma i väg! Nu är du mitt i ditt äventyr, njut!:-)

    Keep it up !

    Over and out från Stockholmish!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>