12 Nov

Mot Afrika [UPDATE - fiskeinfo]

Sista hamnen för Odessa i Europa - Vilamoura

Sista hamnen för Odessa i Europa – Vilamoura

Den senaste tiden ombord Odessa har varit turbulent, som ni förstår. Det har varit många snabba vändningar och frågetecken kring hur projektet kan fortsätta. Min besättning är nu holländske Lars van Ettro som jag träffade på baren Red Eye i Lagos. Det visade sig att Lars länge velat göra korsningen och tagit navigeringscertifikat så vi bestämde att han skulle segla med ett tag och se hur det gick. Lars har bott i Lagos sen han var fyra. På somrarna jobabr han på olika turbåtar och surfar en hel del så han har god vana att vistas på vattnet. Att vi nu har en surfbräda och en harpun ombord på båten är extra bonus!

Vi seglade tillsamman från Lagos en kort bit till Portimao för att få lite övning. Lugn dag på sjön så det blev mest övning i motorgång och musiklyssnande med nya sittbrunnshögtalarna. i Portimao spenderade vi en dag med att jobba på båten vi färdigställde dom sista grejorna. Vi kopplade en batteriswitch till generatorn så att vi kan ladda stora batteribanken med motorns generator (som tidigare bara laddade det lilla dedikerade motorbatteriet), vi har testat och det funkar riktigt bra! Detta tillsammans med solpanelerna borde göra att vi nu har tillräckligt med elektricitet för Atlantöverfarten. Otroligt skönt att ha den biten avklarad nu när jag tar över som ensam kapten. Från Portimao seglade vi till den überlyxiga Vilamoura Marina. Här finns plats för 1000 båtar och längsmed kajerna är det bara barer, affärer och restauranger överallt. Mestadels resortturister och golfare, inte så mycket segelfolk känns det som.

Nästa stop blir troligtvis mer åt det genuina hållet, Lars och jag seglar om ett par timmar över till Mohammedia i Marocko. Sträckan dit är på 200 sjömil vilket borde ta två dygn. Mohammedia ligger 10 sjömil från Casablanca vars marina är stängd till 2013 men tanken är att kunna buss in till Casablanca också. Sluttampen börjar närma sig och vi hoppas kunna ta oss till Kanarieöarna tills början av december. Planen är att hänga där i ett par veckor och sedan ta oss till Cap Verde och kanske fira jul där för att sedan göra överfarten till Barbados. Vi får se hur det blir i slutändan :)

/Lukas

Fiskeuppdatering: glömde tipsa om fiskebutiken i Lagos jag köpte alla prylar på – NauticMar. Lars kände till den och bokade möte med ägaren Carlos som själv är passionerad saltvattensfiskare (framförallt blue marlin). Vi spenderade två timmar där en förmiddag med att plocka ihop utrustning och få mängder med tips. Rekommenderas!

Carlos Cruz på NauticMar

Carlos Cruz på NauticMar

Nedan bilder från Lissabon till Vilamoura

7 reaktion på “Mot Afrika [UPDATE - fiskeinfo]

  1. Lucas,
    Jag förstår att det varit en omvälvande tid. Drömmar har krossats och nya har fötts. Jag kommer också att med spänning och glädje följa dina vidare öden på de sju haven.

    Best wishes to both of you on your further adventures with Odessa.
    Bengt

    • Tack ska du ha Bengt, det borde flyta på bra nu när vi redan klarat av dom tuffa delarna. Peppar peppar.

  2. soft att du hittat en ny polare att segla med. ser att du är solbränd. och många nya fiskedrag hade du köpt. lycka till med att nå örikerna innan passagen över the atlantic.

  3. Grymt kul att höra Lukas, håller tummarna på att allt flyter på! Ser fram emot några veckor i karibien :-) Nu ska jag försöka få tag på Crille, innan jag släpper loss han på nästa äventyr så ska jag ge mig fan på att han har lite kul här hemma också!

  4. Crille, förstår att detta inte varit ett lätt beslut – hoppas att det blir bra för dig. Och stort tack för ditt bidrag till detta spännande (blog-) äventyr, som vi får njuta av.
    Lukas, starkt att du hittat ett sätt att fortsätta. Och därmed får även vi blog-lovers fortsätta att njuta av detta äventyr.
    TACK!
    Olek/pappa

  5. 200 sjömil på ett dygn längs en kust utan naturligt skydd… Det är grymt seglat! Sköt om er, ta inga risker (nåja, så lite som möjligt iaf). /Michael

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>