18 Nov

Mohammedia

Friture de poisson

Friture de poisson

Vi gav oss iväg på eftermiddagen den 11:e med målet att korsa Gibraltar rakt över och komma till Mohammedia. Vindarna var svagare än utlovat och efter några timmars segling fick vi tuffa vidare för motor. Tråkigt, men solen sken och det var knappt någon sjö så vi hade det rätt bra ändå. Nätterna var stjärnklara och helt utan måne så himlen var riktigt imponerande. Många stjärnfall såg vi och vattnet var fullt av små självlysande saker (plankton?) som gled förbi längsmed båten. Andra kvällen högg äntligen första fisken, en liten tonfisk som tog på en bucktail jigg 10m från båten. Medan Lars styr och jag blöder ur tonfisken hugger det på det andra spöet som har en vit/blå squid långt ute efter båten. En till tonfisk tänkte vi men när den närmade sig båten såg vi något guldglänsande och blått sprattla under oss. Första doradon var fångad! Tonfisken åkte i kylboxen och vi fileade och åt doradon omedelbart. Fast, vitt kött och hur god som helst med bara smör, olivolja, citron, salt och peppar. När jag gick på mitt skift kl 0700 sista morgonen kom äntligen vinden tillbaka. En bris från sydöst, perfekt bidevind, vågor bakifrån och soligt. Som ytterligare bonus fick vi varsin tonfisk till, även om min hoppade ur handen precis innan bilden skulle tas…

20 sjömil utanför kusten passerade vi någon sorts fisketrålarmotorväg och fick sicksacka mellan båtarna. I entrén till hamnen var vi noga med att hålla oss borta från förbudszonerna och tuffade in mot den lilla fritidsbåtshamnen för motor. 20 meter från pontonen stannar plötsligt motorn. Lars hojtar från fören att jag styrt rakt in i en stor plastpåse (som han försökte varna för) och vi driver rakt mot den stora Beneteau som ligger ytterst på bryggan. Vi åker väldigt långsamt som tur är och jag lyckas få ner utombordaren i sista sekund så vi kan svänga in lägga till längsmed. Vi får sen hjälp av det polska paret på Beneteaun och av andra båtar att putta oss till den lite mindre pontonen bredvid där vi fått plats. Där börjar den marokanska papperscirkusen med besök av hamnkontoret, tulltjänstemän och polis som också letar igenom båten lite halvhjärtat efter någon form av kontraband. Alla är faktiskt jättetrevliga och verkar tycka det är kul att gå ombord på segelbåtar och skoja med seglarna. Speciellt polisen blir på bra humör när han ser Lars dra på sig våtdräkten och hoppa ner i det grumliga hamnvattnet för att skära loss plastpåsen. Visar sig inte vara mindre än en regnrock och ett plastrep!

Vi har spenderat några dagar här nu i väntan på att den sydliga vinden ska vända. Solen har skinit och det har varit riktigt skönt. Tonfiskarna blev fiskcurry och ceviche. Vi har skrubbat båten och börjar få lite mer ordning på stuvningen. Själva staden Mohammedia har också överträffat förväntningarna. Nära hamnen finns en stor sandstrand med strandpromenad full med glassbarer som säkert är fullproppade på sommaren. Inne i moderna delen av staden finns en stor park där folk samlas på kvällarna och i kaféerna runt om. Nära parken finns fiskrestauranger som serverar ”dagens tallrik” friterad fisk och skaldjur för 60 dirham (50 kr) som är helt suverän. För 10 dirham kan man ta en taxi till medinan som är ganska liten men väldigt trevlig med klassisk bazarkänsla och också en massa god mat överallt. Den kändes inte allt turistig och man blir inte påhoppad och ryckt i på samma sätt som i Marrakech eller Casablanca. Första kvällen vi åkte till medinan träffade vi en äldre herre som gillade västerlänningar och berättade att hans son var professor i Boston. Att vi inte kom just från USA spelade ingen roll och han bjöd in oss till middag i ett stort tält som stod uppställt mitt i gatan. Det var fullt av människor som åt mat vid stora runda bord. Vi fick varsin sked och sen var det bara att hugga in på det stora fat med couscous, grönsaker och lammkött som ställdes i mitten. Sked visade sig vara valfritt då mannen bredvid Lars istället knådade couscousbollar direkt med händerna. Efter middagen var det bön och kort predikan av en herre vid ett annat bord och sen gick vi därifrån lite smått förbluffade över att inte ens behövt betala något. Folk är överlag trevliga, öppna och välkomnande.

Imorgon ska vinden bli nordlig och det blir dags att bryta upp och bege oss längre söderut. Om vinden håller i sig under dagen kanske vi tar oss ända till Essaouira 200 sjömil bort, annars blir det ett stop i El Jadida.

24 reaktion på “Mohammedia

  1. Hej! Vi följer som vanligt med spänning och tänker på dig! Hoppas att det funkar bra med Lars! Mohammedia låter fantastiskt, kanske värt ett besök en dag? Massa kramar!

    • Hej! Ja Mohammedia är en skön liten håla skulle man kunna säga. Badstrand och 10 min från Casablanca m tåg så det är helt klart ett schysst semesterställe.
      Kram

  2. Ni har fått ett riktigt spännande äventyr! Synd att Krille hoppade av, hoppas han kommer ombord snart igen. Övveraskande att ni tar vägen över Marocco, men väldigt positivt. Ett fantastiskt vackert land tycket jag. Har en vän i Casablanca. Hon vill säkert hjälpa er med div. praktikaliteter som tänkarns kan. Jag ber henne svänga förbi… Essaouria är också fantastiskt trevligt med gott käk runt hamnen och en stor medina. Utflykt till Marakesh via buss rekomenderas. Jamaa el-Fnaa kvällstid får ni bara inte missa!

    Hälsar
    Michael från bryggan

    • P.S. Hur långt söderut ni planerar åka innan ni viker av västerut och hur har ni löst kommunikationen med omvärlden? D.S.

      • Ja det ska bli kul att se lite mer av Marocco, Essaouira verkar ballt, enligt noonsite är det en egentligen fiskehamn men den har en liten ponton för segelbåtar bredvid restaurangen Chez Sam och man måste vakta båten på nätterna… spännande :) Håller med om Jamaa el-fnaa men har varit där tidigare så vi håller oss nog kustnära.

        Vad det gäller Marocco går vi inte längre söderut än max Agadir, finns tydligen inga hamnar därefter. Sen kommer vi stanna på Cap Verde innan överfarten. Under överfarten hade jag inte tänkt ha nån kommunikation med omvärlden så det blir lite boggtorka där ett tag…

        • PS. Är förresten kvar i Mohammedia en dag till. Lars blev magsjuk inatt så vi stannar i hamn. Visade sig vara lika bra det, pratade precis med besättningen på en Oceanis 40 som återvände efter att ha stött på 7 metersvågor utanför hamnen! Imorgon mindre vind och vågor så det blir till att bränna lite billig marokansk diesel.

  3. jag tycker så mycket om att läsa din blogg och se på dina bilder! Tänker på dig och tackar för att jag via texten och bilderna får följa med dig på dina äventyr från mitt skrivbord. Blickar just ut över Öresund där småregn, dimma och kalla vindar råder, då är det skönt att med din hjälp få drömma sig bort till ett vänlgt Marocko. Allt gott till dig och dina framtida äventyr.

  4. Hej Lukas
    eftersom jag inte förstod Beaufort så åkte jag till Grekland och seglade en vecka med ganska många Beaufortar och alltid motvind. Oceanis 43 – Jättekul – damseglats och resan satt fint bland allt mitt bloggläsande. Men nu är jag hemma igen och hänger på datorn på mornarna – har dom fått napp idag? Grattis till Doradon – och alla dom andra.
    Kram

  5. Hej

    Kul att ni tog er över så smärtfritt ner till Afrika!
    Är det inte dags att lära sig surfa snart med hjälp av Lars?
    Hoppas du fick mitt mail angående Gran Canaria (12-22 Dec). Vore grymt kul att ses!

    All the best!

  6. Kom ihåg att det bara är svenskar och andra stela nordeuropéer som inte är speciellt gästvänliga. Artiga, trevliga – ja, men inte så inbjudande. En svensk pekar ut den bästa stranden vid fråga; en sydkorean hämtar sin bil och skjutsar dig dit och hänger där tillsammans med dig.

    Ps. Gillade bilden på åsnan. Den även med Lukas.

    Ps2. HAHA, ditt skägg börjar se riktigt bra ut. Kapten Haddock!

    • Började faktiskt känna mig som en gammal imam så jag trimmade lite…men det kommer inte av helt förrän Karibien!

  7. hej;
    Jag är en vän av Michel Ambrus. Jag är baserad i Casabblanca Om någon fråga, tveka inte att fråga. Var är ni på nu? Bästa!
    Laila

    • Hej Laila, tack för att du hör av dig! Är nu i Essaouira, verkligen en häftig stad. Vi kommer faktiskt segla vidare mot Lanzarote redan imorgon eftersom det är bra vind då. Hade gärna stannat nån dag till men vi måste passa på när det blåser åt rätt håll… Tack iaf!

  8. Grymt!

    Jag är inte avundsjuk, nejdå vad är väl en äventyrsseglats till Marocko och karibien när man kan pilla med en Hedger…?

    Segla lite för mig med, min tid kommer senare!

    Gerry

    • aah den gamle Hedgern, den är väl lambda-refaktorerad till oigenkännelighet vid det här laget ;) Jag lovar att hissa storen i din ära imorgon bitti när det bär av mot Lanzarote.

  9. Tjena Lukas! Grymt kört! Inte alls avis ;-) Kan skicka över lite kod till dig om du vill!
    Ha det bra och segla och bada lite för mig med!
    /Dennis

  10. Tja,
    Såg att du ska få förstärkning från sverige i form av en hopp-i-land-kalle. Är inte dina föräldrar lite oroliga med båda bröderna i en jolle över atlanten?

    • Vegan är inte en jolle :-) Det är en av de säkraste (förvisso ganska små) båtar som någonsin har byggts (se Berserk till Antarktis: http://www.wildvikings.com/index.php, http://en.wikipedia.org/wiki/Jarle_Andhøy). I dåligt väder ute på Atlanden är annars alla båtar små, det gäller allt ifrån supertankers till jollar. I lugn och stadig medvind som passadvinden innebär och vid rätt årstid (d.v.s. nu) så talar allt för att det blir en enkel och bekväm segling. Skulle önskat att man hade med sattelit-nödsändande eller åtminstone lågprisvarianten: http://international.findmespot.com/ . Från dess att man lämnar Kanarieöarna eller Lanzarote är man borta från kartan i minst 20 dagar. Ett dagligt Ping med er position skulle varit mycket värt. Utrustning och abonnemang köps i närmsta sportbutik och kostar inte mycket. Den dagliga positionen kan kopplas till denna sidan. Försök skaffa en 3:e besättningsmedlem, det gör stor skillnad om man inte har vindroder och någon måste stå vakt 24/7.

      • Väl talat, Michael. EPIRB finnes, sattelittelefon undersökes och besättningsman nr tre landar om tre dagar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>