25 Nov

Essaouira och överfart till Lanzarote

Odessa i Essaouira.

Odessa i mitten av hamnen i Essaouira. Tack till fiskmåsen som gjorde detta till världens coolaste bild.

Vi kom fram till Essaouira i gryningen den 21:a efter 40 timmars blandad segling och stiltje. På väg in i hamn var vi på helspänn för att kryssa mellan plastpåsarna som flyter omkring överallt och hotar propellern. Den lilla hamnen var proppfull med fiskebåtar som låg i stora klungor, små med utombordare och större trålare, alla i trä. Det fanns ingen brygga alls utan vi blev invinkade att lägga till längsmed sjöräddningens båt. Det var tydligen helt OK eftersom den bara användes i nödfall… Inget vatten, el eller dusch men mest exotiska hamnen hittills. Fiskare överallt som trasslar ut långrevar, rensar nät och drar kärror fulla med makohajar.

Hamnen ligger nära ingången till medinan som utgör själva stadskärnan. Däremellan torg med fiskrestauranger, apelsinjosstånd och utsikt över klipporna och det gamla fortet. Medinan var kul att gå omkring i även om den var av den turistiga varianten. I Mohammedia var det åsnor med tomatflak och couscous i tält, här var det krimskrams, tiggeri och slipade försäljare. Vi passade iaf på att bunkra på marokanskt vis med grönsaker, dadlar, nötter och kryddor.

Tanken var att stanna några dagar men efter att ha kollat vädret insåg vi att dom kommande dagarna var perfekta för överfart till Kanarieöarna. Bara att passa på, morgonen den 22:a bar det av igen, denna gång 280 sjömil mot Lanzarote.

Det blåste 8-10 m/s nordöstligt och det var stökigt att ta sig ut mellan klipporna i den höga sjön. Väl ute plattade vi med enbart genua och gjorde över 6 knop i snitt första 12 timmarna och 10 knop i surfen! Det är bra för en 27-fotare om nån undrar. På natten avtog vinden och yanmar drogs igång. Ingen fiskelycka i början, trots test av nya calamarestims teasern, bara några busiga delfiner som ryckte lite i ett av dragen. Mitt ute mellan Marocko och Kanarieöarna såg vi en del skräp som flöt omkring. Jag var lite uttråkad och styrde mot det för att se vad det var. Visade sig vara havssköldpaddor! Vi såg sedan säkert tjugo stycken under dagen. Dom låg och solade i ytan och var ganska orädda för båten. Undrar vad dom gjorde där ute.

Sista dagen då vi redan såg Lanzarotes bergiga horisont högg det rejält på spöet med poppersquiden. Den är tänkt att attrahera svärdfisk så pulsen gick upp. Efter några minuters kamp var det dock ännu en randig listadotonfisk som närmade sig båten. Det var den största hittills, runt fyra kilo. Jag försökte först håva den men det gick inte att hålla ner håven med en hand medan vi seglade i fem knop. Efter lite tumult försökte jag istället lyfta in den för hand men halvvägs upp släppte den. Fan! Dags att montera ihop huggkroken och kanske också fila på något smidigare sätt att landa fisk i fortsättningen, dom lär bara bli större och större…

Vi valde att lägga till i Marina Rubicon på södra sidan, Lanzarotes störsat marina. Här är vi nu och njuter av dusch, vatten, el, wifi, kall öl och swimmingpool. Efter tre etapper på tillsammans 700 sjömil sen Vilamoura känns det välförtjänt med några dagars klassisk Kanarieöturism :)

14 reaktion på “Essaouira och överfart till Lanzarote

  1. Härliga bilder!

    Skönt att det går så bra för er. Nästan lite för snabba…. :)
    Ni borde hinna till Gran Canaria på 2v…. :)

  2. Skönt att veta ni nu har nått Kanarieöarna och att ni kan njuta av livet där i land!
    Lycka till så småningom med färden mot Gran Canaria där vi ses snart!!!! mamma Nina

  3. Hej ni båda äventyrare! Så spännande, så kul och lärorikt. Erfarenheter för livet och en genuin vänskap, avundsvärt.! Underbart att ni unnar er detta. Jag lånade mamma och pappa boken som skrivits av kvinnan som korsat Atlanten.
    Har ni lust att läsa min blogg inte så äventyrlig men om ni har tid så varför inte?
    Sjoberg.bloggo nu
    Varma hälsningar
    Gunilla Sjöberg gammal väninna till mamma

  4. Hello boys, kult å følge med dere- særlig inn i Essaouira. Om dere hadde blitt der et par dager ville dere ha oppdaget en vakker men hemmelighetsfull by med et spesielt sug for europeere og amerikanere. Litt som Tanger på 50- tallet kanskje. Jeg bodde der i to måneder- litt i utkanten i Pension Hendrix- der man påsto at Jimi hadde holdt til. God reise videre over Atlanteren- og pass på dere!
    Terje

    • Hej Terje! Hade varit kul att stanna och hinna upptäcka mer än den turistiga fasaden. Blir många platser att återbesöka efter detta!

  5. Hej Lukas. Visst är det härligt att surfa med vegan! Hade nr 2200 i 8 år och hon gick som på räls i utförbackarna. Ser fram emot storyn om första svärdfisken.
    Då blir Hemmingwaykransen ännu stiligare och vi oldboys gröna av avund. I stockholm är det minus 11 grader så du gör så rätt att segla på lata latituder.
    Henning är fö.på S.t Martin från mitten av december till 6 januari om, ni skulle kasta ankare där….

    Många seglarhälsningar från Månse

    • Tjena! Är nu i Fuerteventura, seglade hit i 12 m/s plattläns som i accelerationszonen gick upp rejält, gpsen visade 12,4 i en lång surf! Hade varit kul att träffa Henning men troligtvis kommer vi inte vara längre än utanför Cap Varde då.

  6. yo, idag var det -13 i stockholm. vintern började rejält 30e november. ni har det nog lite varmare. hoppas det blir bra med andrej ombord (hörde att han skulle möta dig vid gran canaria). peace!

    • Wow -13. Lite mer julkänsla än här iaf, först tecknet på jul var idag när en tysk familjekatamaran gick loss med tyska julvisor på högsta volym. Byter hamn till Morro Jable imorgon.

      • lol ok, tyskarna är ute tidigt alltså. idag var det nollgradigt, den värsta köldknäppen har avtagit. men det är vintrigt, med snö överallt. det är kul!

  7. Vi är med i våra tankar hela tiden och har samtalat många gånger omkring det stora livsföretag som detta handlar om! Viken berikning allt som hör resan till!
    Önskar er och ber för er om allt det bästa i er segling över djupen i havet och in i djupen i er själva
    Varma kramar
    Fam. Fukushima genom Daphne

    • Tack Fukushimor! Får se om vi når dom stora djupen snart, mycket berikning är det iaf garanterat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>