15 Maj

Nya Planer

Tass med Calle och Bella

Tass med Calle och Bella

Tanken med denna resa var från början att (försöka) segla till Karibien och sen bara ha det gött, sälja båten, flyga hem och på så sätt slippa den nordligare korsningen tillbaka. Men, nu när många andra båtar börjar röra sig norrut och snacka korsning har jag börjar känna mig lite rastlös och avundsjuk på det äventyr som väntar dom. Det blir inte bättre av att jag hört flera som gjort detta tidigare säga att Azorerna var det bästa på hela resan. Karibien är jättefint men det känns också som att jag börjar kunna det nu. Att stanna där jag är nu, uppe bland Leeward Islands, ända till augusti är också riskabelt eftersom orkansäsongen börjar i juli.

Såå, för att göra en lång historia kort har jag beslutat att sälja Odessa i Le Marin på Martinique i början på juni och därefter mönstra på Tass, en racerbåt av modell One Tonner, och segla tillbaka till Europa. Andrej har saker som väntar hemmavid och flyger som planerat hem efter Dominica, från Guadeloupe. Där blir han avlöst av ingen mindre än pappa Olek Wilczek som hjälper mig att segla ner Odessa till Le Marin. Där hoppas jag hitta en säker plats åt henne och lämna nycklarna till en båtmäklare innan jag flyger och möter upp Tass i Brittiska Jungfruöarna. Därifrån korsar vi direkt till Azorerna, 2300 sjömil, och sen vidare till Spanien där de bor. Känns helt OK att missa seglingen genom engelska kanalen och flyga sista biten hem.

Ombord på Tass finns Calle och Bella, två tyskar som bott utomlands hela deras liv, nu i södra Spanien. Calle är uppvuxen på båtar och jobbar på somrarna som charter kapten på 70-90 fots segelbåtar i Medelhavet. Bella är ofta first mate ombord. Vi träffade dom i Walilabou på St Vincent men dom kände igen oss redan från Charlotteville i Tobago. Sen Walilabou har vi hängt ihop och besökt St Lucia, Martinique och nu är vi i Dominica tillsammans. I Martinique tog vi en regelrätt söndagssegling med Tass, första på resan! Det var riktigt kul, Tass är lätt och snabb och har oändligt många fler trimpunkter än Odessa. Ser verkligen fram emot att lära mig mer om hur dom fungerar. Vi körde hårt och på hemvägen flög vi den nya, svarta gennakern. Det kommer bli en kul och snabb atlantkorsning.

Vi har verkligen haft bra flyt med folket vi mött på sista tiden. På St Lucia återsåg vi Julita och Mirolaw på Meyou som jag träffade i Mohammedia. Som förra gången bjöd dom på drinkar och snacks, denna gång kunde jag återgälda med ett kilo fin svärdfiskfilé. St Lucia är en vacker ö men med mycket mer turism än vi hade trott. Rodney Bay marina ser ut att vara direkt importerad från Florida med Texas BBQ restauranger etc. Lilla byn bredvid, Gros Islet, var betydligt roligare och mer local. Nästan varje kväll pumpade den ut tung dancehall reggae och soca fråm megahögtalarna på torget till vår ära som låg ankrade utanför. Fredagkvällen i byn är Fish Friday, massor olika mat säljs på gatan och scenen på torget fylls av dom lokala reggae talangerna. Har aldrig sett så tafatta dancehall artister men det var riktigt kul på Idol-audition-vis.

Att komma till Martinique var som att mellanlanda på franska rivieran. Inne i huvudstaden Fort de France till och med luktade det som i sydeuropa och det var fullt med bra caféer med WIFI och stora gallerior. Innan F de F ankrade vi i jättefina bukten Grand Anse d’Arlet. Grym snorkling direkt under båten om man ankrar på södra sidan. Här träffade vi också Pierre-Olivier och Xavier på Qovop, en 36 fots tuff glasfiberbåt i samma ålder som Odessa. Dom är ute och gör ett studentprojekt som bl a innefattat vattenbrunnsprojektering i Guyana i Afrika. Nu är dom på väg tillbaka och jobbar hårt på romdestilleriutprovning.

På väg till F de F ser vi plötsligt en fin vit liten båt med ett stort V på storseglet. Det var ingen mindre än Mare Liberum, vegan som seglats runt jorden under tre år av Mark och Maria. Jag hade tidigare hittat deras blogg Around the World (det var därifrån jag snodde idén att hissa svärdfisk i spinnakerfallet, Mark är storfiskare och hissar även upp hajar). Det var hur kul som helst att få se deras ruffa lilla vega, ett riktigt vintage-exemplar från 1967 med serienummer 555 (Odessa är 1327). Enligt Mark är det den äldsta glasfiberbåt som seglats runt jorden, så coolt. Vilket äventyr dom haft och jävlar vad mycket det finns kvar att se. Vi fick bl a veta att Petit Tabac i Tobago Cays knappast kan klassas som paradisö, inte om man jämför med atollerna i Stilla havet. Nähe.

I skrivande stund ligger vi utanför Roseau på Dominica, en ö som redan känns som en av pärlorna i Karibien. Kristallklart vatten, mäktig djungel och dom vänligaste, mest avslappnade människorna vi stött på. Mare Liberum seglade vidare mot Guadeloupe imorse och jag hoppas återse dom i Azorerna. Nu väntar två veckor i djungeln.

9 reaktion på “Nya Planer

 1. Paradisstranden Martinique, svindlande höjderna över Mont Pele, så många bilder där ni ser så lyckliga ut, jag gläds med er och ser fram emot att äntligen snart få krama om Andrej! Och vad kan jag annat än önska dig en fortsatt lyckosam seglats Lukas, må Gud vara med er, som alltid, kram mamma

 2. Allting låter så grymt, jag vill bara komma ned och segla med dig!! Ser fram emot när du kommer hem igen, du har varit borta för länge nu, även om det inte känns så från ditt perspektiv :)

 3. Bra planer! jag måste ju också säga GRATTIS OLEK! förutom alla åh:n och ah:n och grattis till Blue Marlin!

 4. Hej Lukas och Andrej,
  När jag läser senaste nytt från er så känner jag både fortsatt spänning och lättnad samtidigt. Jag tänker på din fortsättning – Lukas och din hemkomst – Andrej. Det är så intressant att det man tänker sig i början blir något annat än man tänkt sig lite närmare slutet. Det är spånnande att du Lukas drivs vidare, att du får och ser nya möjligheter, av din nyfikenhet och vilja att uppleva mer…och det blir kul att se dig när du sätter dina fötter hemma här igen på slutet av sommaren. Jag är så nyfiken på vad DEN HÄR RESAN har gjort mer Er. Jag själv kan bli avundsjuk på inte enbart de häftiga upplevelserna ni har varit med om utan även lugnet, “tråkigheten”, när det inte händer något som ni måste har varit med om. Sen är er disciplin beundransvärd. Och så är jag nyfiken på hur ni hade det tillsamans etc… frågor, frågor frågor…
  Ha det fint/Kramar/Hanna

 5. Hej Lucas o Andrej

  Vad det ser härligt ut. Ha en fortsatt skön segling
  Många hälsningar
  från
  Moa, Henning och Marie

 6. På nåt sätt förvånar det mig inte att du väljer att segla tillbaka över Atlanten.
  Lycka till med Olek som besättning! Han har väl saxen med sig? Kanske värsta svärdfiskmagneten…

  • Spöna är redan stuvade ombord Tass men en handlina har jag såklart. Snart dags för sista sträckan ner till martiniqe, hoppas pappa lockar fram nått lagom stort, en fin dorado kanske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>