19 Jul

Tillbaka till Verkligheten

Från öppet hav till "sjöglimt"

Från öppet hav till “sjöglimt”

Eller “back to Babylon” som det heter på Rasta. Det var med blandade känslor jag steg på planet mot Stockholm. Lite kändes det som ett svek mot vännerna i hamnen som väntar in rätt vindar och tar sig hem den långa vägen. Hade ju fått ett par erbjudanden om plats i besättning men kände efter atlantkorsningen med Tass inget större sug just då efter mer havskorsande. Jag har också redan seglat längre än jag tänkt mig, tanken från början var att flyga hem från Karibien. Men en sak är säker, jag är inte det minsta trött på segling och åker hem med en övertygelse att det inte är sista gången jag seglar på öppna hav.

Totalt seglade jag ca 10 000 sjömil på 340 dagar. Nästan ett halvt varv längs ekvatorn. Per dag blir det 29 sjömil.

Verkligheten kom snabbt ikapp, tre dagar efter ilandstigning på Arlanda var jag på intervju för ett nytt uppdrag (är datanörd till vardags). Dom hade inget emot att anlita en gammal sjöman så uppdraget blev mitt, skönt att komma in i svängen igen så fort (men inte för fort – uppdraget startar i slutet av augusti).

Spaningar sen jag kom hem till Stockholm:

 • Min lägenhet är dubbelt så stor som jag minns den och har gott om stuvutrymmen.
 • Min lägenhet ligger mitt i en storstad med massa oljud från bilar och utanför fönstret är det mest asfalt och betong. Odessa var inte bekväm på något sätt men hade ofta betydligt bättre läge.
 • Svensk sommar är mycket kallare än jag minns den.
 • Våra matvarubutiker är fantastiska. Fräscha grönsaker, enormt utbud och billigt. Många tror att det gräset skulle vara grönare i Karibien men så är det inte.
 • Hipsters har totalt tagit över Södermalm. Fascineras av hur de alla, likt ett kollektivt medvetande, vet exakt hur mycket av jeansshortsen som ska vikas upp och vilket crazy retroplagg som gäller för stunden.
 • Annars är sig allt ganska likt och bra är väl det!

Avslutningsvis vill ge ett stort tack till er som läst bloggen. Började skriva den mest för min egen (och mammas) skull och har blivit positivt överraskad att så många följt med. Det har varit jättekul att få kommentarer, jag tackar och bockar för varenda en!

Det var allt för denna gång,
Seglarhälsningar/
Lukas Wilczek

9 reaktion på “Tillbaka till Verkligheten

 1. Så. Jävla. Skönt. Att veta att Du, käre Lukas, är hemma igen i behåll! Tack för din underbar berättelse. Så otroligt generöst (och välskriven) du delat med dig av detta år i ditt liv.

 2. Tack själv Lukas! Jag håller helt med Sue Anne, din spännande, roliga och uppriktiga blogg har varit ett härligt fönster mot Odessa och havet. Som en kär vän jag hälsat på ofta under året. Kul att du nu också är en seglare och att ditt förhållande till sjö och hav inte bara är fiskarens. Jag kommer att sakna bloggen (och alla väderkartor över Atlanten) men trösten är stark – du är hemma igen. Grattis till den förstorade lägenheten!
  Tack igen – från (en mycket stolt) pappa

 3. Kan ej annat än hålla med både Sue Anne och pappa, och givetvis är jag framför allt oändligt glad över att du är välbehållen hemma igen, så frisk och stark!
  Gläder mig också över att tänka mig dig ute på haven i framtiden, att du fått längtan dit i din själ och ditt sinne. Det är en rikedom att ha något att längta till….
  Kommer att sakna bloggen men den finns ju där att återvända till om tillvaron här hemma känns för enahanda, jag vet många som använt sig av din blogg för att förgylla vardagen, inte minst vintertid!
  Men ännu är det sommar! Njut den här och nu! kram mamma

 4. Välkommen hem Lukas,
  Skönt att du är tillbaka efter din stora resan! Det är roligt att läsa dina spanningar efter återkomsten. Allt verkar vara annorlunda och ändå likt. Kul med den förstorade lägenheten!
  Grattis till nya jobbuppdrag och ha en fin svensk sommar!
  Hanna Jacobson

  • Tack Hanna! Har som tur är fått låna kolonilott och kan rehabilitera mig till allt det “nya” lite i taget.

 5. Välkommen hem!

  Ser sjukt mycket fram mot att få bjuda på en öl eller tre och få några stories F2F,

  Hör av dig när du vill

  0766 10 51 68

  Gerry

 6. Välkommen hem igen, väderbiten man x 2 ! Så skönt att allt gick bra och så mycket ni två bröder har fått att leva för och av i framtiden! Ser fram emot att få ta er i famn och gratulera er för ert fina äventyr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>