17 Jan

Stora atlantpassagen

Bunkrade

Bunkrade

Nu är det äntligen dags för färden över till Karibien. Tobago är målet och ligger 2100 sjömil bort, nästan rakt västerut. Vi tänker lägga till i Charlotteville, en liten by vid vad vi fått höra är en paradislik stor naturbukt där man kan ankra. Ser fram emot att bara snorkla, kanske testa harpunen, bada och ligga på stranden ett bra tag när vi kommer fram. Semester på riktigt.

Vi har haft det riktigt bra i Mindelo. Helt annan känsla här än Europa. Ön är torr och fattig enligt våra mått men dom flesta här har det ändå rätt bra. Restaurangerna kanske inte går till historien vad det gäller matupplevelser men en del har grym fisk och vi har även fått vår beskärda del av nationalrätten cachupa – matmajs och böngryta/pyttipanna med lite korv och annat i. Fick den till och med lagad ombord Odessa en gång tack vare Katia som vi lärt känna här, helt klart bästa catchupan i Mindelo. Folk är överlag öppna och trevliga men inte ett dugg service minded, man får ligga på för att få in sin beställning eller få något gjort. Å andra sidan är man väldigt familjär och kan skoja och skratta med vem som helst vilket gör det helt OK ändå. Det finns en del schyssta barer runt stan och ett par klubbar där vi provsmakat en hel del av det lokala brännvinet, grogue, som är ett romliknande destillat. Kommer vara grymt för att döda tonfiskar. Marinans flytande bar har varit en självklar träffpunkt och vi har snackat med en hel del intressanta seglare. Finns många orginal som varit ute på dom sju haven i många år och bor på sina båtar, alltid kul att höra deras historier och man lär sig alltid nått nytt.

Mindelo är inte drömstället att bunkra på, även om det ska vara bästa i Kap Verde. Matbutikerna är välldigt basic och varorna är dyrare än i Europa eftersom i stort sett allt importeras, särskilt från Portugal dit Kap Verde tillhörde innan 1975. Som tur är hade vi kvar nästan alla våra konserver från Gran Canaria så vi har mest köpt frukt och grönt som finns i bra kvalitet på marknaden. Hittade också en grosshandlare där vi köpte 132 st 1,5 liters flaskor vatten. Tillsammans med 24 liter mjölk, 12 liter juice, några öl etc gör det att Odessa ligger lågt i vattnet, knappt att vattenlinjen skymtas. Som tur är blir vi ju lättare eftersom och jag tror hon kommer segla fint ändå.

I sann Waterworld-anda har vi en planta på båten. Kommer ha en panel framför men får ljus via gamla kompassfönstret.

I sann Waterworld-anda har vi en planta på båten. Kommer ha en panel framför men får ljus via gamla kompassfönstret.

Lyckas vi bli klara med det sista nu åker vi redan i eftermiddag. Ser ut att bli en hel del vind även denna gång och vågorna kommer väl vara där dom med. Vi räknar åter med att leva i saltvatten och att laga mat och diska i en berg- och dalbana. Hoppas ändå på några dagar med lugnare väder så att vi kan gå för autopilot och umgås alla tre. Är också extremt nyfiken på vad som kan tänkas hugga på mina drag där ute.

Under korsningen kommer vi hålla kontakt med far som ger väderleken via satellittelefon. Han har lovat att då och då också lägga in en kommentar på detta inlägg under pseudonym “För Odessa” så håll utkik!

Vi ses på Tobago!

30 reaktion på “Stora atlantpassagen

 1. Skönt se ni fick med det absolut viktigaste – en toabal! Då kan jag känna mig lugn. Lycka till nu!

 2. Dags för det största och tuffaste äventyret på resan!

  Skall hålla koll på sidan för uppdateringar.

  Lycka till!

 3. Ja, nu är ni på väg alltså. Lycka till på alla vis! Vi är med i tankarna så gott vår fantasi hänger med.
  /Alla Fukushimorna

 4. Best of luck to our Vega Brothers!!!
  The Atlantic Ocean is waiting for “Odessa”!
  We wish you a great adventure!
  Your Vega brother Leif and your Vega sister Swantje

 5. Hälsningar från Odessa! Ett kort satellitsamtal på söndag kväll. Allt är väl. Fisket bra. Position N16°12′ W31°15′, dvs mitt ute i havet. Odessa har gjort 370 sjömil dvs ca 690 km på 3 dygn, vilket talar för att hon gör mycket god fart. Inga större förändringar avseende vädret de närmaste 3 dygnen, enligt prognosen. Nästa planerade kontakt 23/1. Hälsningar Olek

 6. hello brave boys,you’re doing well, so we hear! we follow you on our map; looks like you rounded 1/3 of your journey. nothing but ocean and it must be awesome! great! keep the good spirit and fishing up, it’s also lovely Olek keeps us posted. all the best! lovingly, Ilona en Anouk

 7. Ny kontakt idag. Allt väl, några varma och lite lugnare dagar har passerat. Fullt segelställ och torrt i sittbrunn. Nuvarande position N 15°36′ W 37°25′. De har nu lagt 724 sjömil bakom sig, vilket innebär att de gjort en tredjedel av distansen. Prognosen säger att det kommer att blåsa lite mer de närmaste dagarna, drygt 10 sekundmeter från ostnordost (snett bakifrån). Nästa kontakt planerad till 26/1, som är Lukas födelsedag. Hälsningar Olek

 8. Låter som saker och ting går enligt plan. Egentligen skulle man vilja ha en “tracker “på båten som man kan följa live. Men Oleks uppdateringar stillar abstinensen trots allt.

  Olek, tack för uppdateringarna och hälsa Lukas på hans födelsedag från oss.

  För lathundar:
  http://goo.gl/maps/WDysH

 9. Grattis till Lukas på lördag!!
  Tack Olek för positioner och nyheter från ODESSA – våra hjärtans båt, och tack Sorin – nu kan jag slänga ut den konstiga karta jag hittade som inte hjälpte mig alls – och med ett lätt tryck veta var dom befinner sig på världskartan. Härligt!!
  Birgitta

 10. Hjärtliga congrats på din födelsedag…mitt ute på Atlanten minsann… vilket minne för livet Lukas! Javisst ska Du leva…uti hundrade år!
  O tack Olek för tipset…så roligt det är att bara kopiera positionen in i google maps och få se exakt var de unga männen befinner sig.

 11. Talade just med en jätteglad Lukas som verkar njuta av seglatsen och av sin födelsedag. Han gläder sig åt alla grattis som kommit via bloggen och sänder via mig sitt hjärtliga tack. Idag kom tydligen också ett gäng delfiner för att gratta, “största delfinupplevelsen hittills”. De har haft en strålande skön och solig dag med mycket vind och 4 metersvågor. Födelsedagsmiddagen blir Bigos! (polsk surkålsgryta). Det lät som om livet där ute också börjar bli “vardag” och att alla i besättningen trivs. Det går fortfarande undan och idag passerade de halva distansen. Återstår 999 sjömil. Nuvarande position: N 14°28′ W43°10′. Nu blåser det 10-13 från ostnordost. Enligt prognoserna kommer vinden på måndag att gå ner till 7-10 m/s och vrida lite mot rak ostlig riktning, våghöjden blir 2-3 m. Då blir fisket lättare. Nästa planerade kontakt 29/1. Hälsningar Olek

 12. Grattis Lukas!
  Ser ut att gå undan för er, ni och Odessa verkar sköta uppgiften att ta er till Tobago med bravur. Att få er position (tack Olek) och följa er på kartan är verkligen kul.
  Benny

 13. Kära Blog-lovers!
  Ny kontakt idag som avtalat. Allt är väl ombord. Några lugna dagar med mindre vind och mindre vågor. Fullt segelställ och god fart. Varmt och skönt, besättningen har badat. Fisket har varit mindre framgångsrikt senaste dagarna, det har alltså ätits mycket bönor. Imorgon blir en fiskedag. 2/3 av sträckan är tillryggalagd och nu återstår 660 sjömil, troligen mindre än en vecka om prognosen håller. Den förutspår 7-12 s/m ost och 2-3 meters vågor. Dvs stabil passadvind. Aktuell position N 12°20′ W 49°21′. Ny kontakt planerad 1/2.
  Olek

 14. Hej Lukas. Äntligen kom jag mig för att kolla efter er website. Ser verkligen härligt ut. Antar att du kommer till brf årsmötet – inte. Dina hyregäster sköter sig. Hälsningar från grannarna i stan. /Johan

 15. Ny kontakt med en lite trött men nöjd besättning. Tröttheten beror på en fiskeupplevelse utöver det vanliga. Det verkar som om rutinerna med växlingarna mellan vila och aktivitet rubbades av detta äventyr, men själva storyn kommer vi först småningom få på bloggen. Annars är allt väl även om en viss längtan efter land har uppenbarats. Tropikerna märks – nattpass i shorts. På hela vägen har inga andra segare siktats, bara ett containerfartyg på långt håll. Nu är det inte långt kvar, dvs mindre är 3 dygn om inte vinden helt dör ut, 300 sjömil (ungefär som Stockholm – Malmö). Just under vårt samtal dök det upp en stor fågel över båten, som troligen var en landfågel. Troligen blir nästa kontakt över det vanliga mobilnätet, kan dock dröja med bloggen eftersom Odessa kommer att angöra en liten ort på Tobago först – vi får se hur internet-läget är där. Aktuell position N 11°39′ W 55°28′. Hälsningar Olek

 16. kul o höra att överfarten går bra. hoppas dem kan njuta av nya öar o tropisk värme på andra sidan atlanten. dem kanske gör ett blogginlägg såsmåningom. men nu ska jag sova. /erik

 17. Ett vanligt sms kom just med bl a följande innehåll:

  “Vi är framme!!! Sitter på Sharon & Pheb uteservering och ser ut över bukten. Iskall Carib och inväntar grillad kyckling. Galet vacker och asskön liten stad, helt oturistig…”

  Snart får vi en ordentlig uppdatering av bloggen.
  Hälsningar från en glad, stolt och lättad Olek

 18. Grattis killar, vilket äventyr o vilken bragd! Ha nu många sköna chilla-dagar o njut av värmen o allt annat läckert!
  Kram Ester

 19. Hey yeah you did it! We followed you the whole time on google earth (thanks to Olek!!) Congratulations!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>