22 Mar

Dykcert på Carriacou

Vem är vem?

Vem är vem?

Nu har vi varit på Carriacou i snart två veckor. Helt klart längre än vi hade tänkt spendera på denna lilla ö med 6000 invånare och utan några direkta sevärdheter. Men det är ett riktgt mysigt ställe med männskor som får en att snabbt känna sig som hemma. Kriminalitet finns inte då alla i princip känner alla och är måna om att behandla besökare väl.

Vägen hit blev inte så rak som vi hade tänkt. Efter att ha blivit förmanade av vad vi trodde var en alltför försiktig yachtie på Grenada om att det tar lång tid att runda den sydvästra udden gav vi oss av i gryningen och trodde vi hade gott om tid. Men det var motström runt udden och vinden var mer nordlig än utlovat. Vi tänkte om och kryssade oss in till den obefolkade ön Ronde Island precis norr om Grenada där vi ankrade. Utanför ligger en aktiv undervattensvulkan, Kick ‘em Jenny, men enligt infosidan på nätet ska den vara hyffsat inaktiv för tillfället. På väg in ryckte det till i ena spötoppen. När jag tittade bakåt såg jag en stor grå fena ovanför vattnet som slingrade efter draget närmast båten. En svärdfisk!! Pulsen gick upp när den gjorde en ny attack mot draget närmast men det var en miss. Sen slutade det i tragedi, den vände och högg den bakre draget som då gick av. Faaaaan. Måste varit en sliten tafs, så sjukt klantigt. Jag hoppas på revanch snart igen. Ronde Island var iaf en fin plats med bara ett par andra båtar och bra snorkling direkt under båten. Dagen efter var vinden mer östlig och vi hade perfekt halvvind, fulla segel, solsken och seglade snabbt sista biten till Tyrell Bay.

Vi har legat för ankar i Tyrell Bay hela tiden där vi ror in en kort bit för att komma till den långa stranden som går utmed hela bukten. Längs stranden ligger en handfull restauranger, en pizzeria med grymt Internet, flera små supermarkets (dom flesta med bara basic konserver, bröd, ägg), ett grönsakstånd, barer och två dykcentra. Vi bestämde oss för att ta ett Padi Open Water Diver certifikat med Richard på Lumbadive. 3600 kr kostade det och då förhandlade jag till mig att få låna tuber efter kursen för att göra rent skrovet. Richard var en perfekt instruktör, avslappnad och insåg att vi var så pass vana i vattnet att dom första “bli bekväm med din snorkel-övningarna” klarades av väldigt snabbt. Sen fick vi istället göra dyk på Sisters rocks där det är rätt strömmt men också finns mängder av fisk. Stora barracudor, humrar, enorma stim med jacks och yellow tail snapper och massa roliga revfiskar såklart. Mindre roliga är lion fish som har spridit sig som en epidemi i karibien från ett havererat akvarium i Florida. De hotar nu fiskarna i reven då dom är mycket glupska och inte har några naturliga fiender. Rickard harpunerade dom vi såg med sin hawaian sling och matade murenor med dom.

Det händer inte mycket här i byn efter mörkret faller, men vi har haft tur att träffa en del både gamla och nya vänner. Bland dom nya finns Stefan som vi träffade inne i Hillsborough (huvudstaden innehållande två avenyer och öns enda bensinmack). Han seglade över med ARC:en i sin Vendetta, en Beneteau First 36,7, och kom tvåa i sin klass. Snacka om annorlunda upplevelse från oss, dom satt konstant tre pers i sittbrunnen (av totalt fem i besättningen) och flög spinnaker nästan hela vägen. Datorprogram tankade ner väder var 6:e timme och tillsammans med båtens polardiagram (vad nu det är) analyserade vilken väg som var snabbast. De tog en mycket nordligare kurs från Gran Canaria än den stora skaran och steg iland 15 dagar senare på St:Lucia. Fantastiskt tyckte vi men Stefan höll inte med, han kom ju bara tvåa. Föutom alla locals på Lambie Queen hängde vi ochså med belgarna Didier och Eric som vi för första gången träffade innan vi lämade Grenada. De seglar Erics väderbitna gamla stålbåt med hajtänder på sidorna, Le Nymph. Dom är båda tokiga i Dominica och gav oss en mängd tips på coola djungel hajker, vi har bestämt att det kommer bli nästa längre stopp. Didier har dessutom köpt land där och vi fraktar nu en spade och en gammal genua som han ska sätta upp som tält (de får dessvärre ta flyget, Le Nymph har halvtrasigt segel och roder och ska tilbaka till Grenada för reparation). Didiers mål är att köpa mer land och på sikt bygga en konstnärsby i djungeln, ingen dålig dröm.

Idag clearade vi ut från Grenada (som Carriacou är del av) och imorgon seglar vi i sällskap med Anka och hennes familj på norska S/Y Clitoria PFM till Union Island. Allt jag vet om det stället är att en snubbe har byggt en egen ö av conchskal på revet utanför och satt upp en bar där. Låter bra.

12 reaktion på “Dykcert på Carriacou

 1. Heh, jag lämnar första kommentaren. Men jag tycker det ser grymt soft ut. Exotisk färg på havsvattnet. I Sverige är det påskafton nästa lördag. Och sommartid börjar på söndag. Ni kan ju ha ett symboliskt påskbord även där. Eller äta påskgodis åtminstonde. Nu ska jag lyssna på lite musik. Må väl!

  • Glad påsk till dig Erik! Godis får vi snart, en vän är på väg från Sverige med det ädlaste av godis, saltlakrits :)

 2. Lukus Kiillzer – vilken strålande tolkning :) Uj uj vad ser det trevligt ut. Trodde man skulle börja se två magra, trötta brorsor men ni ser så otroligt relaxade, långhåriga och nöjda ut. Här hemma är vi ganska bleka och frysiga. Vi gnäller om vädret (i brist på annat) och behöver sol och plusgrader. Allt blir enklare bara det töar. Mycket tid ägnas valpen som artar sig och knyter an bra in i familjen. Till och med O tycker han har en viss charm. Ser fram emot att få träffa er igen och tills dess fortsatt bevaka denna sida. Karibien ser verkligen fantastiskt soft ut, fortsätt plåta och dela. KraM

  • Jo då, vi härdar ut :) Inte mycket att gnälla på här och ja, karibien gör sig väldigt bra på bild.

 3. Hej Lukas och Andrej! Det är ju en resa för oss också – först det STORA äventyret – över Atlanten – och nu mer lokalt – vi kollar lika ofta för att se vad som händer med er – och tycker att det är lika spännande. Ny värld, Västindien –var det svärdfisk som Den gamle fångade i Hemingways Den gamle och havet? Nej -jag kollade just – det var en spjutfisk, och han fick ju den största på kroken. Har ni fått nån spjutfisk? Underbar bok – passande läsning för era vatten!
  Ha det och GLAD PÅSK – säger som Erik – ät åtminstone godis!
  Birgitta

  • hmmm spjutfisk? Känner jag inte igen men det måste vara det som kallas marlin på engelska. Svärdfisk är nog egentligen ett samlingsnamn. Är glad bara jag får nån av dom!

   • I min enfald trodde jag att sportfiskaren brukade släppa de största (svärd, spjut mm), levande, tillbaka till havet. Du verkar vara en riktig proffsfiskare, och fångsten bara de finaste krogarna förunnad. Äter ni allt ni fångar, eller får ni lov att slänga stora mängder dagsfärska rester? Håller med om att karibien gör sig väldigt bra på bild.

    ΙΧΘΥΣ och dags för lite kokt ägg. Glad Påsk till er båda!

 4. Hello Vega Brothers and -Anka (spelling?),

  It’s us, the Asian Crew hahaha. It was so nice meeting and chatting with you all on Happy Island. I checked out the Enormous Tuna you told me you caught and boy did that make me salivate. I’m glad Anka approached us and introduced herself and you guys to us. Now, we can all live vicariously through the adventures you write about here on your blog.

  Here are a couple of pictures:
  https://plus.google.com/photos/107488013374083532800/albums/5859353095775711329?authkey=COLervbo75DUYw

  And my blog:
  http://grenadaguide.blogspot.com/

  Happy Sailing and have fun spending that wind wisely hahaha.
  -Kat, Grace, Angela, Yunah

  • Hey Kat, it was great meeting you guys and thanks for relly nice pics! Getting ready to pick up a friend on St:Vincent in a couple of days and start exploring the rest of the Grenadines. Hopefully we’ll have more big fish on the blog soon.

   BTW, the pics on you blog are incredible, eveybody go check them out now!

 5. Ni ser verkligen ut att ha det helt sjukt bra. Kanske att ni själva blir lite sugna på att köpa land på nån ö och bygga upp nån business. Jag kommer då :) Hälsa Martin!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>