3 Maj

Blue Marlin!

45 kg blue marlin i spinnakerfallet

45 kg blue marlin i spinnakerfallet

Den 23:e april seglade vi från Chateaubelair på St. Vincent mot Martinique. Ute i sundet mellan St. Vincent och St. Lucia, som ligger söder om Martinique, hade vi 8 m/s bidevind, ett rev i storen, liten flik genua och gjorde 5-6 knop i krabb sjö på 2-3 meter. Kändes som att vara ute på havet igen. Det var en mörk dag med mycket moln och regn i luften så jag trollar en mörk (svart/lila) chugger på ena spöet och testar ett färglatt “hittepådrag” på det andra.

Mitt i sundet viner det till i båda spöna samtidigt och vi ser en stor svärdfisk kasta sig upp i ytan bakom båten. Ingen lite fjutt utan helt i klass med atlanttonfisken. Min första svärdfisk och kanske den enda jag kommer få på denna resan, this is it tänkte jag, den här måste vi få upp! In med genuan, ner med storen och så drev vi med vind och vågor. Vi greppade varsitt spö, troligtvis hade den tagit ett bete och trasslat in sig i det andra men vi var glada att kunna använda två för att få kontroll på den. Fisken rusade, hoppade och gjorde flera hårresande dyk under båten där jag kände hur linan skavde mot kölen och ibland gick mot propellern. Efter ett tag kunde jag se hur fnasig linan blivit. Vår plan för att landa en svärdfisk har alltid varit att vinscha upp den i spinnakerfallet. När fisken börjar tröttna går Andrej därför upp på däck och riggar en snara i fallet. Jag tar på mig arbetshandskar och drar försiktigt fisken i svärdet längsides båten medan Andrej lyckas få fatt i stjärtfenan med huggkroken och sätter snaran runt. Några sekunder senare är den uppvinschad och hänger och slår mot bogen, över två meter lång! Alkohol i gälarna dödar den och ett snitt under gälarna blöder ut den. Surrad mot ett undervant hänger fisken sedan stabilt vid sidan av båten.

Vi var snabbt överens om vad vi skulle göra med fångsten. Det var alldeles för mycket kött för oss att äta och bara att ta in fisken i sittbrunnen (som inte är två meter lång) och bloda ner kändes inte kul, speciellt i den höga sjön och nu höll det på att bli mörkt. Vi bestämde därför att ändra kurs och gå in till St. Lucia för att försöka hitta folk att ge bort köttet till. Efter en snabb koll i Doyle pilotboken bestämde vi oss för staden Soufriere som låg nord ost om oss. Vi fick går för stor och motor eftersom det var rakt mot vinden, vi gjorde max 4 knop. Efter att ha kollat på GPS:en inser vi dock att vi gör fyra knop i rakt nordlig riktning, en stark västlig ström trycker oss bort från ön! Det ligger fler byar på västkusten så vi fortsätter norr, förbi Soufriere. Flera timmar går och när vi kommer till mitten av ön hamnar vi äntligen i skugga för den västliga strömmen och kan gå in till den lilla fiskebyn Anse de la Rey där vi ankrar upp vid den breda sandstranden.

Vid midnatt bogserade vi in fisken med dingen och la upp den på piren. Först mätning och vägning, 222 cm lång, 70 cm omkrets och 45 kilo tung. En mycket lång och slank fisk, samma vikt som atlattonfisken som bara var 136 cm lång.

Anse de la Rey

Anse de la Rey

Alla i byn verkade ligga och sova men efter en tur runt hamnen hittade vi en rasta bland fiskeskjulen. Han var rätt loj och det underlättade inte att de pratar patois på St. Lucia, den klassiska rastaman fransk-kreolska dialekten, men tillslut förstod vi varann och han försvann för att hitta en kompis med kylskåp. Han kom tillbaka och fick 15 kg. Resten delade fyra unga killar på som dök upp på piren. Vi tog ett par kilo kött och svärdet som nu sitter fastknutet på pushpit och torkar.

Vilken fångst och vilken lättnad att vi lyckades bli av med köttet utan att något gick till spillo. St Lucia blev nu också en bonusö som vi inte hade tänkt besöka men visade sig vara riktigt fin. Mer om det senare.

/Lukas, nu framme i Martinique

7 reaktion på “Blue Marlin!

 1. Fantastiskt! Vilken fångst. GRATTIS till er båda, speciellt till Lukas – dream come true! pappa/Olek

 2. Lukas och Andrej!
  Mille diablos! Vilken fisk! Vilken fiskare! Och ni bröder verkar vara en riktig dream team, som lyckas vinscha i spinnakerfallet, offra spriten, och bjuder på ert överflöd. Fick mig att tänka på en intervju idag med the Boss i en lokal tidning med anledning av hans turné i skandinavien. Under den spontana lilla presskonferensen som följde soundchecken i Oslo, hade någon frågat på bruten engelska” Vad ska du göra efter den här turnén?” (han spelar i kväll o 2 nätter till i Stockholm) svarade han “I’m just gonna try to keep up this lifelong conversation I have with you guys”, sen skrattade och ryckte lite på axlarna som om det inte finns något alternativ. Håller med. Kram, Sue Anne

 3. Fett coolt!! Riktigt kul att ni fick en svärdfisk till slut! Hoppas ni får grym segling vidare norrut!

 4. Jag och Kavita är så imponerade av hela er resa! Fick se filmer och bilder nyligen när jag och min dotter Kavita/som Lukas träffade på SueAnnes 60 års fest/ firade valborg traditionsenligt hos SueAnne!Ni är outstanding! Vi kollade genom allt!
  Såg häromdagen också en film i TV som hette “Genom eld och vatten” där två killar rodde över Atlanten… men det har ni säkert sett innan ni reste i väg! De överlevde fast de upplevde värre saker än vad ni råkat ut för… eller? Njut av livet! Det är ni värda!/Seija

 5. Hej,
  Kul att se Er. Helt underbar film! Jag blir fascinerad och lite grön när jag ser vad ni har varit med om, vilka miljöer, vilka världar har ni besökt. Grattis. Andrej – toppenfilm!
  Kramar
  Hanna

 6. Medeltidens riddare fick kämpa länge för att förtjäna sitt svärd. Ni har efter lång väntan och hård kamp mer än väl förtjänat Ert. Grattis!
  Lennart K

 7. Det är jättekul att ni kombinerar sportfiske med segling. Det är en av mina stora drömmar att segla runt jorden och fiska samtidigt. Det som är trist är att ni inte släpper tillbaka en Blue marlin och dessutom en som endast väger 45kg. Arten är kraftigt överfiskad och rödlistad så tänk er för lite nästa gång innan ni bestämmer om ni ska släppa tillbaka fångsten eller äta den.

  Skitfiske på er
  Gustaf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>