Gneta oss mot Lissabon sa vi att vi skulle och gnetande blev det, i alla fall till en början. Vi gav oss av från Porto i gryningen den 20:e och hade en skön morgon med lätt bris från sidan och kunde testa den nya genuan som fungerade perfekt. Senare på dagen gick det utför, det var som att vara tillbaka på en sämre sträcka av engelska kanalen. Vinden tilltog och blev sydlig, vågorna blev högre, kortare och oregelbundna och regn i ansiktet. På natten, mitt i allt det härliga, stannar också motorn. Visade sig vara luft i systemet som troligen kommit in då båten rullat kraftigt i vågorna hela natten. Efter bränslepåfyllning och luftning startade den snällt igen. Enda ljuspunkten var två skipjack tuna (som vi tror det är) som fångades i gryningen. Det var tacksamt att gå i land i Peniche efter 30 timmar och upptäcka att det var en riktigt skön surfarstad. Ingen speciellt vacker stad men bra stämning och billig öl. Staden hade två dagar innan vi kom haft världsmästerskapen i surfning.
Efter att ha vilat upp oss ett par dagar bestämde vi oss för att ge oss av mot Lissabon även fast det var sydliga vindar som framåt natten skulle gå upp till 10m/s och vågorna skulle ligga på 3-4 meter. Hamnkaptenen och en hamngubbe vi pratade med blev förvånade när vi sa att vi skulle ut och särskilt när vi sa att vi skulle söderut. Cabo da Roca, udden innan man viker av österut mot Lissabon, var det farligaste området i Portugal och där var vinden oberäknelig. Bara 55 sjömil tyckte vi och det kan vi väl gneta oss igenom det med. Med kryss i motvind räknade vi att det skulle ta 20 timmar. Vi gav oss därför av på eftermiddagen för att kunna komma fram under de ljusa timmarna dagen efter. Väl ute var det hur lugnt som helst! Lugn sjö och bara en lätt bris. Vi tuffade på med motorn och lagade mat och fick se det häftigaste delfinstimmet hittills, minst 20 stycken precis framför båten! Dom hoppade och landade på ryggen, simmade ryggsim och stylade för fullt.
Men…vid ett på natten närmar vi oss udden Cabo da Roca och ser plötsligt hur det blixtrar längre ut. Vi hade redan tagit in ett rev på storen eftersom vi hade trott på hårdare vind så vi kände oss ändå lugna. Det visade sig vara fel. Inom en timme steg vinden till kulingstyrka och även fast vi revade hela genuan krängde båten i en osund vinkel. När vi nästan kommit ner till krönet av udden ökade vinden så att vi kände att det fanns risk att tappa kontroll över båten. Vi beslöt oss därför för att falla av och styra tillbaka in bakom klipporna vid udden för att i lugnare vatten kanske kunna sätta ett till rev. Efter en hel del möda och besvär fick vi ner storen och kunde sätta rev nummer två. Vi gick ytterligare lite närmre land i hopp om svagare vind och satte kurs söderut igen för att pressa oss förbi udden. Tillbaka norrut fanns inga alternativhamnar och tillbaka till Peniche ville vi inte! Det var fortfarande tufft att segla i vågorna som började torna upp sig men båten var mer i balans med två rev och en liten flik genua. Med hjälp av motorn gick vi iaf framåt i ca tre knop. Jag hade ännu inte sovit så vid fyra på morgonen då det hade lugnat sig lite gick jag ner för att vila. Märker när jag tar av mig stövlarna att det är blött på golvet, inte bra! Kölsvinet var översvämmat, vi tog in vatten någonstans ifrån. Öppnar luckan till motorn och ser hur det forsar vatten från pumpen. Vi stänger av motorn, vilket stoppar flödet, och drar igång länspumpen som börjar pumpa ut det bruna vattnet som innehåller en hel del olja och diesel. Under tiden körde vi vidare med utombordaren men när vi rundade Cabo da Roca ökar vinden och vågorna igen och propellern torrkörs hela tiden. Inget val annat än att gå för inombordaren ändå med länspumpen igång och hålla kolla på temperaturen så att den kyler ok. Visar sig gå bra och efter udden kunde vi äntligen vika av österut mot Lissabon och segla i sidvinden utan motor. Vi surfade längsmed vågorna och flög uppför Rio Tejos inlopp i 6-10 knop med våra dubbla rev och bara lite genua! Vi satt i regnet och drömde om att få komma i hamn, kura in oss, glo en film och brassa ångbastu med Lazern. Men såklart, när vi når Doca de Alcântara klarnar himlen upp, vinden dör och solen kommer fram! Vi klagade inte utan böt offshorestället mot shorts och tog en välförtjänt öl i solen istället.